Paller Attila: Különleges szarvasfélék nyomában – Anglia (Vadászélmény magazin, 2011 / ősz)

Első látásra nem a vadászálmok birodalma az Egyesült Királyság legnagyobb és egyben legnépesebb országa, amely a világ egyik legbefolyásosabb kulturális és gazdasági központja is. A vidék felfedezése sem említhető vadregényesnek, hisz szinte egymást érik az autók, ahogy elhagyjuk Londont. Az ország túlzsúfolt, teljesen feltárt, minden talpalatnyi földnek itt szerepe – funkciója van. A nagy szabad területekhez szokott magyar vadász nehezen képzelheti el, hogy bárhol is nyugalmat talál itt a vad és létezik még igaz élményt nyújtó vadászat. Ha ehhez még hozzávesszük a nyirkos, csapadékos időjárást és az angolok elhíresült távolságtartását, jogos lehet a kérdés: miért pont ezt az országot válasszuk európai vadászatunkra?

 

Kezdeti kétkedéseink helyét mára átvette egy hangulatos, kiszámítható, a vidéki Anglia tradícióival fűszerezett, különleges vadfajok megismerésével kecsegtető, családunk nem vadászó tagjai számára is élvezhető „elegáns” vadászat tapasztalata, amelyhez viszonylag kevés napot is kell áldoznunk a szabadságunkból. 3 éve szervezünk ide vadászatokat, amit személyes élményeink is kiegészítettek.

Betelepített, különleges vadfajok: muntyák és kínai víziőz vadászat
Mindkét vadfaj Kínában honos, Angliába betelepítették, mára nagyon elterjedtek a szigetországban. Fő vadászidényük az elkövetkező téli hónapok: november – február.
Első látásra kicsit „ijesztőek” túlméretezett szemfogaikkal, viselkedésük néha „bohókás”, különösen, amikor hirtelen céltalannak tűnő helyváltoztatást tesznek, de méltán lehetnek trófeagyűjteményünk különleges példányai.

A muntyák (Muntiacus reevesi) szarvas testtömege kb. 10-12 kg, marmagassága maximum 45 cm, testhossza farok nélkül 80-85 cm. Agancsa rövid, hajlott végű és egyetlen elágazás van rajta. Egy aranyérmes muntyák kb. 12 cm-es hosszúságú aganccsal rendelkezik. Az agancstő viszonylag hosszú és szőr borítja. A felső állkapocsban ülő szemfogai hosszúak, kinyúlnak az állat szájából.
Vadászata elsősorban lesről történik, mivel territoriális vadfaj, amely a szórókat viszonylag rendszeresen keresi fel. Így egy kisebb területrész (5-10 ha) rangidős bakjaival való találkozás csak türelem kérdése.

A kínai víziőz (Hydropotes inermis inermis) eredeti élőhelye mocsaras, nádas területek és nyílt legelők. Az állat mérete közel a muntyákéval megegyező, annál kicsit nagyobb, ívelt háttal. Feje hosszú és keskeny, agancs nélküli. Felső szemfogaik viszont agyarszerűen megnyúltak, tőrszerűek, amelyek az alsó állkapocs alá nyúlnak. A bakoknál a szemfogak 50-60 mm, míg a nőstényeknél 6 mm hosszúak. A bakoknál az agancs helyett ez szolgál fegyverül a párzási időszakban, amely ősz végére – tél elejére esik. Az arany érmes trófea kb. 5 cm körüli.
Vadászata a hajnali és az esti időszakra esik, elsősorban cserkelés – kevés les vadászattal kombinálva. Kimenetelenként 50-60 egyedet is láthatunk, az állomány tehát nagy, talán túlzott is a populációsűrűség. Vadászata ennek ellenére nem egyszerű, hisz ha valaki jó trófeával szeretne hazatérni, akkor sok bakot kell megnéznie ahhoz, hogy egy érmes is puskája elé kerüljön. Az élőhely jellege és a vadászati mód is leginkább egy hazai alföldi bakozáshoz hasonlítható, annyi különbséggel, hogy itt a területet nagyrészt gyalogosan, kisebb részt terepjáróval vagy quadokkal járják. A lőtávolság 100-200 méter közötti.

Területek
Két területen is vadásztatunk ezekre a vadfajokra. Az egyik, kifejezetten jó muntyákos terület, Londontól északkeletre, 3 mérföldre Thetford-tól, Eustonban, Kelet-Anglia területén fekszik. A birtok kb. 6000 hektár, aminek kb. 20 %-a erdő, a többi megművelt mezőgazdasági terület és szántóföld. A birtok középpontjában található az Euston kastély, amely a Grafton hercegi család lakóhelye volt és több mint 300 év óta a leszármazottak tulajdonában van. A vadászterület is a családhoz tartozó földterülethez köthető. A teljes területen megtalálható a gímszarvas, az őz és a muntyák szarvas, míg a dámszarvas a birtok nyugati területén fordul elő nyomokban.
A másik terület – amely alkalmas muntyák és víziőz kombinált vadászatára is-, Londontól északra, Luton repülőtértől félórányi autóútra, Woburn mellett található, ahol kiváló trófeaminőségben fordul elő mindkét vadfaj.

Szálláslehetőségek
Nagyon hangulatos helyi fogadók állnak a vendégek rendelkezésére. Sok esetben több évszázados épületek, amelyek a jelenkor igényeinek megfelelően vannak felújítva, ugyanakkor a berendezések a korábbi patinás hangulatot idézik.

Jó tanácsok
– Érdemes mindkét fajra egy út alkalmával vadászni, hisz a vadásznapok a fő költségtényezők, nem pedig a trófeák elejtési díjai.
– 5 nap – 3 vadásznap elegendő mindkét faj sikeres vadászatához.
– Területenként 2-3 vadász az ideális csoportnagyság.
– A trófeák azonnal magunkkal hozhatók.
– Semmiképp ne vigyünk saját fegyvert, a fegyverbérlés minimális költséget jelent, és jó minőségűek állnak rendelkezésre.
– Egészítsük ki utazásunkat egy londoni vagy cambridgei kirándulással.

Érdekességek
– A vadászathoz hangtompítós fegyvereket használnak. Ennek oka egyrészt a helyi lakosság megkímélése a hangos lövésektől, másrészt elmondásuk szerint mindkét vadfaj annyira „sebezhető, instabil”, hogy zavarja őket a rövid hangos zaj.
– A trófeák megítélésénél a muntyák szarvas esetében a két agancs közül a hosszabbik számít, csakúgy mint a víziőznél a hosszabb szemfog mérete a mérvadó.
– A muntyák párzási időszaka egész évben tart, így található minden időszakban tar – barkás és letisztított agancsú bak is. Az idősebb korú bakok azonban őszre tisztítják le agancsaikat, így vadászatuk nem ajánlott szeptember / október előtt.
– Az említett két vadfaj mellett vadasparkokban nagyon ritka szarvasfélék is vadászhatóak. Ilyen például: a disznószarvas, a Dávid-szarvas vagy milu, a szambár szarvas, valamint a mandzsúriai- és japán szika is.