Paller Attila: Afrika a megunhatatlan (Vadászélmény magazin, 2012 / nyár)

Afrika a magyar vadász kedvenc külföldi úti célja – nem lehet nem álmodozni róla, és ha egyszer megjártuk, visszavágyunk. Ha megérett az elhatározás, már csak szakszerű segítségre van szükségünk a sikeres antilop- vagy bivalyvadászathoz. Afrika túl sokszínű és túlontúl gazdag kontinens ahhoz, hogy csak úgy ismeretlenül, felkészületlenül nekivágjunk a szafarinak.

Csui!, Elefántország, Hengergő homok, Afrikai tábortüzek – Széchenyi Zsigmond afrikai vadásznaplói generációkon keresztül táplálták és táplálják a magyar vadászok szenvedélyét a fekete kontinens iránt. Nem csoda, hogy a legtöbb magyar vadász szeretné maga is megismerni Afrika egzotikus élővilágát, átélni a cserkelések izgalmát, magába szívni a szavanna illatát és az esti tábortüzek hangulatát egy-egy eredményes vadászat után.
E szenvedély nem holmi alaptalan romantika, hiszen Afrika ma is nagyon változatos vadászati lehetőségeket tartogat számunkra, hála az élőhelyek változatosságának és a vadgazdagságnak.
Összeállításunkban néhány kedvelt úti célt veszünk sorra, a teljesség igénye nélkül.

Namíbia

Első „afrikásoknak” a leginkább ajánlott vadászati célország. Afrikai hangulat, varázslatos táj, biztonságos környezet, magas színvonalú szállás és ellátás, valamint németes precizitás jellemzi. Kifejezetten ajánlható azok számára, akik „meglepetésektől mentes”, viszonylag olcsó, kiszámíthatóan árazott, turistaprogramokkal fűszerezhető, családtagok számára is élvezhető afrikai szafarira vágynak.
A vadászterületek alacsonykerítéses vadászfarmok, amelyek mérete nagyon változó (5.000-80.000 ha). A kerítések elsősorban az állattenyésztés miatt fontosak, hisz a tulajdonosok többsége szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket is tart. A vadnak a mozgásában az alacsony kerítés nem jelent akadályt, nincs tehát „kerti vadászat” érzésünk a területet járva.
A vadászat szempontjából ideális időszak a száraz évszak (tél), mely áprilistól októberig tart. Jellemzői (különösen június-július hónapokban) a hideg éjszakák, hűvös, csípős hajnalok és a 20-25 °C-os felhőtlen nappalok. Vadászatra a kora reggeli és késő délutáni órák a legalkalmasabbak. A területek nagysága miatt a terepjáró használata nélkülözhetetlen. Ezek az autók vadászatra kialakított, nyitott pick-upok, melyekről a lövés is engedélyezett. A vadászat azonban legtöbbször az autót hátrahagyva, gyalogos cserkeléssel vagy napközben az itatók mellett kiépített lesekről történik.
Az országot természetrajzi szempontból három nagy régióra lehet osztani, és minden régiónak megvannak a maga jellegzetes nagyvad fajai. Az Atlanti-óceán partja mentén húzódó Namíb sivatag például a nyársas antilop és a vándorantilop kedvelt élőhelye. Az ország középső részén végighúzódó, csaknem 2.000 méter magas, hegyvidékes területen a nagy kudu és a hegyi zebra találja meg leginkább életfeltételeit. A vörös tehénantilop pedig a füves, szavannás jellegű Kalahári-sivatag nyugati szélére leginkább jellemző faj. A farmok a körülöttük lévő koncessziós területekkel azonban általában a legtöbb általános namíbiai vadfajra vadászatot kínálnak, így állandó vadásztáborunkból kiindulva akár 15-20 féle fajra is vadászhatunk.
Külön említést érdemel az ország északi részén található, ún. Caprivi-sáv, amely az Okavango áradásai miatt lenyűgöző faunával büszkélkedhet és vadászati szempontból a kelet-afrikai területekhez hasonlítható.

Dél-Afrikai Köztársaság

Vadászati szempontból Namíbiához hasonló adottságú ország. A vadászterületek bekerített vadászfarmok, ahol a kerítések a vadat benntartják a területen. Sajnos sok esetben tájidegen vadfajokkal is feltöltik a kerteket, elsősorban az amerikai vendégek érdeklődésére alapozva. A farmok mérete változó, érdemes utazás előtt kellőképpen óvatosnak lenni, nehogy egy „kiskertes” vadászatra fizessünk be. A legtöbb helyen azonban ez nem jellemző, a területek nagysága és a táj változatossága miatt a vadnak mindig megvan az esélye a menekülésre – a vadásznak pedig az etikus vadászatra.
Az ország területe három nagy részre osztható: egy nagy kiterjedésű fennsíkra az ország belsejében, a Kalahári-medencére, és a keskeny tengerparti sávra. Dél-Afrika hihetetlen földrajzi változatosságokkal rendelkezik, mindenképp ajánljuk, hogy egy utazás alkalmával különböző adottságú területeket is meglátogassunk.
Nagyon sokféle vadfajra vadászhatunk, köztük pár különleges antilopra és a klasszikus „nagy ötöshöz” tartozó fajokra is. A manapság terítékre hozott oroszlánok nagy része dél-afrikai, a szélesszájú vagy fehér orrszarvú pedig már egyedül itt vadászható.

Tanzánia

A klasszikus nagyvad szafarik megszállottainak paradicsoma, amit a nagyon jó vadállomány, a professzionális vadászati körülmények jellemeznek. A vadászat végeláthatatlan szabad területeken, a változatos kelet-afrikai tájon (hegyvidéki erdőkben, füves szavannán, vagy épp áthatolhatatlan bozótosokban) zajlik.
Tanzániában mintegy 40 vadfajra lehet vadászni. A többsége csak 21 napos vadászaton, egyes fajok 16 naposan, míg a kafferbivaly és pár egyéb vadfaj 10 napos expedíción is elejthető. A 21-16-10 napos „licenszektől” függetlenül utazásunk hossza ezektől eltérhet, de az adott vadfaj elejtéséhez előírt állami díjakat akkor is ki kell fizetni. Az ország kifejezetten ajánlható azok számára, akik az afrikai veszélyes vadfajokat egy utazás alkalmával akarják terítékre hozni. A „big five”, ahol a rinocérosz védettsége miatt az ötödik a víziló, jó eséllyel elejthető egy 21 napos vadászat alatt.
A vadászati idény július 1-jétől december 31-ig tart, az ideális időpont azonban területenként és vadfajonként változik. A klíma júliusban és augusztusban optimális, ez a leghűvösebb időszak Tanzániában. Ekkor a nappali hőmérséklet 20-25°C, éjszaka 12-18°C. Novembertől melegebb időszakok következnek és az esőzések is egyre gyakoribbá válnak, így az év vége a vadászatra kevésbé alkalmas.
Két legismertebb vadászterülete a Selous Game Reserve és a Maszájföld.
A 400 000 hektáros Selous vadászterület Tanzánia dél-keleti részén helyezkedik el, északon a Mgeta-folyó, délen a Rufiji-folyó határolja. A terület bivalyállománya mennyiségét és minőségét tekintve kiváló. Ez egy vadrezervátum, ahol egyáltalán nem élnek emberek. Selous területének nagyobb részét folyókkal szabdalt erdők borítják, valamint szavannák.
A területen előforduló legfontosabb vadászható fajok: elefánt, bivaly, oroszlán, leopárd, víziló, krokodil, fekete lóantilop, Livingstone-jávorantilop, nagy kudu, vízibak, nyassa gnu, Lichtenstein-tehénantilop, bozóti bak, zebra, impala, varacskos disznó stb.
Maszájföldön a vegetáció füves sztyeppe és tüskés-bozótos szavanna. A terület nagyon nagy vadállománnyal rendelkezik, különösen a Thomson és Grant gazellát tekintve, de jó vadászati lehetőséget nyújt az összes maszájföldi vadfajra, mint pl: leopárd, kafferbivaly, fehérszakállú gnu, kis kudu, gerenuk, bojtosfülű nyársasantilop, coke tehénatilop stb.
A vendégeket a területeken klasszikus sátras camp-ben szállásolják el. A táborok egyszerűek, de tiszták és nagyon hangulatosak. Általában egy folyó partjára épülnek és minden a vadászidény végén előírásszerűen lebontják őket. A vászonból készült sátrak nagyon komfortosak, moszkitóhálóval felszereltek. Zuhanyzó és külön WC is rendelkezésre áll.
Nemcsak a fajok sokfélesége nyűgözi le az ide látogató vadászt, hanem előfordulásuk tömege is. Más afrikai országokhoz képest a tanzániai vadászat a drágább, ugyanakkor, aki szeretné érezni, milyen lehetett a régi Afrika vadbősége, mindenképp ide kell utaznia. Nem vadászó kísérők számára is élvezetes az itt tartózkodás, pont a sok látnivaló és a színvonalas camp-ek miatt.

Zimbabwe

Az ország nagy előnye Tanzániával szemben, hogy nem kell a drága napidíjakat előre kifizetni, kialkudhatunk egy árat akár egyetlen vadra is. Ez azt jelenti, hogy sokszor jóval olcsóbban tudunk vadászni a „nagy ötös” egy-egy egyedére, mintha ezt Tanzániában vagy Zambiában tennénk. Épp e miatt nagyon keresettek az itteni vadászati lehetőségek a magyar vendégek körében, azonban fő az óvatosság!
A területek nagy részét sajnos levadászták, a vadállomány lecsökkent, és a közbiztonság sem mindenhol megnyugtató. Ettől függetlenül vannak jól bevált és megbízható vadásztatók. Nyugodtan választhatjuk tehát Zimbabwét is vadászatainkra, csak nagyon nézzük meg, hogy mely vadászatszervezővel utazunk. Fontos, hogy ajánlatkérés esetén kérjük az igényeinknek, vadászati céljainknak leginkább megfelelő kombináció kidolgozását, hisz a területek fajgazdagság, reális trófeaméret és ár tekintetében is nagy változatosságot mutatnak. Általában a „big five” fajokra itt jó eséllyel vadászhatunk, viszont antilopfélékben (kevés kivételtől eltekintve) szegények a területek. A legkeresettebb zimbabwei programok a fekete lóantilop vadászat, a 7 vagy 10 napos bivalyszafarik, illetve a leopárd, elefánt és oroszlán vadászatok, amelyek általában 12-14 naposak.
Zimbabwében egész évben engedélyezett a vadászat. A száraz téli hónapok (áprilistól októberig) a legmegfelelőbbek a vadászatra, de itt is figyelembe kell venni a vadfaj és a terület sajátosságait.
Szálláslehetőségként jól felszerelt camp-ek állnak a vendégek rendelkezésére, amelyek többségére azért ráférne egy kisebb felújítás. A vadászok általában nádtetős, kényelmes kőházakban szállhatnak meg, amelyekhez fürdőszoba és wc is tartozik.

Burkina Faso

A nyugat-afrikai országok talán a magyar vadászok számára is leginkább ajánlható, felfedésre váró területei Afrikának. Kevés vadásztató dolgozik ezekben az országokban, és ezek is javarészt francia anyanyelvűek. Mivel a nemzetközi vadászati piacon nem ismertek, ma még nagyon jó árérték arányú, szabad területi vadászati ajánlatokat találhatunk.
A vadászati szezon nagyvad esetében december 1-jétől július 30-ig tart. A legjobb időszak pedig a december-január-február periódus (ilyenkor még nincs elviselhetetlenül meleg), illetve a május eleje, az esős időszak kezdete (ami a nyomolvasást segíti). Előnye tehát, hogy itt akkor is lehet vadászni, amikor Kelet-Afrikában épp az esős időszak, Dél-Afrikában pedig a túl nagy meleg miatt lehetetlen.
Sok vadász Burkina Faso-t elsősorban a nagy egyedszámban előforduló fakó lóantilop miatt választja – amely az itteni szafarik fő vadfaja. Az állomány nagyon jó, szinte minden nap találkozhatunk egyedeivel. Átlagos szarvhossza 65-80 cm, tehát rekord közeli méretre nem kell számítani, de egy jó közepes bika elejtésére reális esély van, ráadásul nagyon kedvező áron. Ez a csodálatos antilopfaj Kelet- és Dél-Afrikában nagyon ritka, Zimbabwében védett, Tanzániában pedig csak 21 napos engedéllyel vadászható.
A másik fő vadfaj a szavannai bivaly vagy szudáni bivaly, amely méret és szarvalakulás szempontjából a vörös erdei bivaly és a kafferbivaly között helyezkedik el. Vadászata nem egyszerű, nagyon óvatos és eszes állat. Véletlenül belebotlani szinte lehetetlen, egyetlen módszer a friss nyom követése a szélirány folyamatos kontrollja mellett.
Burkina Faso nyomkeresői szenzációsak, képesek sok-sok kilométeren át követni egy friss nyomot. Nem hiába mondják, hogy Nyugat-Afrikában vannak a legtapasztaltabb nyomolvasók, hisz itt a vadászati mód (folyamatos, gyalogos cserkelés) is megköveteli ennek a képességnek a magas fokú elsajátítását. Itt a leshelyről történő és autós vadászat is tilos, és nagyon ritkán van lehetőség valahol bevárni, vagy „leshelyről” megfigyelni a vadat. Bámulatos, ahogy a „trackerek” mindig visszatérnek az európai szem számára láthatatlan nyomra, és a végén lövéshez juttatják a vendéget.
A vadászható fajok közül megtalálható még például a harnessed bozóti bak, a duikerfélék, a sing-sing víziantilop, a nyugati tehénantilop, az oribi, a varacskos disznó.

A kint tartózkodás biztonságos, a vadászat jól szervezett, a vadásztáborok magas színvonalúak, az árak nagyon kedvezőek. Ajánljuk tehát azoknak, akik szabad területen, vadászias körülmények között szeretnek vadászni, és e mellett kíváncsiak az „igazi Afrikára”.

Közép-Afrikai Köztársaság

Afrika esőerdői számos országra kiterjednek, ezek közül vadászati szempontból talán a legjelentősebbek Kongó, Kamerun és a Közép-Afrikai Köztársaság.
Vadászat szempontjából a Közép-Afrikai Köztársaság az egyik legexkluzívabb terület Afrikában. Ennek oka, hogy az ország több mint fele még érintetlen és a vadállománya kimagasló. Majdnem 200 féle emlős és 450 madárfaj él itt a változatos növényzetnek hála. Északon száraz, sivatagos területek jellemzik az országot, míg délen az esőerdők dominálnak.
Bizonyos területein a szavannás és esőerdei vegetáció váltakozik. E kettősségnek köszönhetően a szavannai és az erdei fajok is elejthetőek a vadászati szezonban.
Legfontosabb szavannai vadfajok: kafferbivaly, fakó lóantilop, lewel tehénantilop, sing-sing víziantilop, bohor nádibak, harnessed bozóti antilop, oribi, varacskos disznó, deres- és nyugati bozóti duiker. Legjelentősebb esőerdei vadfajok: vörös erdei bivaly, mocsári antilop, bojtosfülű disznó, a kék-, Peter’s és a sárgahátú duiker.
Megkülönböztünk még „közép-afrikai big five”-ot is, amelyek a bongó, az óriás jávorantilop, az óriás erdei disznó, illetve az oroszlán és a leopárd. Különlegességük miatt az első hármat emeljük ki.
A bongó Afrika egyik legcsodálatosabb állata, vörös színű, csavart szarvú antilop, az erdők királyának is nevezik. A mindkét nem által viselt elefántcsont-fehér szarv hossza a hímeknél a 75-100 centimétert is eléri.
Közép-Afrika a bongó vadászatának három módját kínálja területtől, időjárástól és a vadász fizikai állóképességétől függően. A szezon kezdetén csak a lesvadászat praktikus, mivel az erdei talaj száraz levelekkel borított, s ez lehetetlenné teszi az óvatos cserkelést. Késő márciustól, mikor elkezdődik az esős szezon, kezdődhet a nyomkövetés kutyával vagy a nélkül, ami egyedülálló program. Amikor a kutyák és a vadászvezető bongó nyomokat talál, megkezdődik a cserkelés. Nagyon sportos és izgalmas vadászat, tehát jó kondíció szükséges hozzá. A kutyák általában csak rövid időre tudják megállítani a vadat, bár a bongó szinte minden alkalommal szembefordul üldözőivel. Gyakran a nyomok hiányában a vadászatot félbe kell szakítani és újabb nyomokat kell keresni.
A Lord Derby’s eland (vagy óriás jávorantilop) Közép-Afrika vadászati szimbólumává vált. Csavart szarva, mely a 120 centiméteres hosszt is eléri, a világ egyik legszebb trófeái közé sorolható. Ez Afrika legnagyobb antilopja és egyben legnehezebben becserkelhető vadja.
A párzási időszakban (január-március) fekete sörény, nagy toroklebeny és homlokán erős, fekete szőr jellemzi. Ezt az időszakot javasoljuk leginkább vadászatára.
Afrika legnagyobb és legtekintélyesebb disznója az óriás erdei disznó, mely egyben a kontinens egyik legritkább vadászati trófeája. Az egyetlen hely Közép-Afrika keleti részén kívül, ahol még nagy sikerrel lehet ezt az állatot vadászni, az Etiópia, és ott is csak néhány helyen. A trópusi erdő őslakóinak jelképeként számos babona kapcsolódik hozzá. A legkésőbb felfedezett afrikai a állatok közé tartozik, tudományos besorolása 1904-ben történt meg. Súlya több mint 300 kg is lehet, marmagassága 1 méter körüli, testhossza 150-200 cm. Az afrikai egyenlítői erdőségeknek ez az állata nem fél a ragadozóktól. Többnyire a sűrű galériaerdőkben él, de a szavannai területekre is kivándorol a reggeli órákban és esténként legelni. Vadászatára a legjobb időszak március végétől júniusig tart, a vadászati módszer les és nyomkövetés.
Mielőtt e ritka vadak nyomába erednénk, fontoljuk meg, mire vállalkozunk. A dzsungelre ugyanis jellemző a mindennapos esőzés, ennek következtében az extra magas páratartalom és a hőség. A körülmények és a folyamatos gyalogos cserkelés miatt kemény férfimunka az esőerdőben vadászni. Semmiképp nem első utas afrikásoknak javasoljuk, de kihagyni sem érdemes!
Széchenyi Zsigmond a harmincas évek elején már arra buzdította olvasóját, hogy minél előbb keljen útra, mert az „igazi Afrika” napjai meg vannak számlálva. Bár egy klasszikussal nem illik vitába szállni, csaknem száz évvel később sem túlzás azt állítani, hogy bár többé nem olyan érintetlen, vad és kiszámíthatatlan, Afrika még mindig életre szóló vadászélményekkel kecsegtet. Arról nem beszélve, hogy a biztonságos vadászat és a hazatérés legalább olyan fontos, mint a cserkelés vagy a trófea nyújtotta élvezet.