Paller Attila: Fekete medve vadászat Kanada vadonjaiban (Vadászélmény magazin, 2012 / tavasz)

Távolba nyúló völgyek, melyeket lazaccal teli folyók szelnek át; ezernyi színben pompázó tavak, hegyek övezte végtelen erdők. A kanadai vadon sok vadász álma, hiszen ezen a kivételes tájon sokféle vadat lőhetünk. Az egyik legnépszerűbb célpont a fekete medve, melynek példáján egyúttal az európaitól eltérő kanadai vadászati szabályokat is megismerhetjük.

Vad tájak, eltérő szabályok
Kanada a világ talán legérintetlenebb vadászterületivel rendelkezik. Mégis, a magyar vadászoktól gyakran hallani, hogy Kanadába nem érdemes kiutazni, mondván „ha sikeres az ember, ha nem: ugyanannyit fizet.” Tény, hogy a kanadai vadászati rendszer sok szempontból eltér az Európában megszokottól.
Az egyik legfőbb különbség a költségekben rejlik, Kanadában ugyanis a legtöbb esetben az ár nem függ a vadászat sikerességétől. A kanadai felfogás szerint nem a trófeát, hanem a vadászatot kell megfizetni, az ahhoz kapcsolódó összes szolgáltatással (területbérleti díj, tábor kialakításának és fenntartásának költsége, ellátás, transzfer, vadászati kísérési díj, stb.) együtt.
A magyar (és általában az európai) rendszerhez szokott nimródok ezzel szemben nehezen szánják rá magukat olyan vadászatra, ahol nem látják biztosítva, hogy a sikerdíjért a vadászkísérő is garantáltan megdolgozik. Tévhit azonban, hogy ebben az esetben a vadászkísérőnek nem érdeke a vendéget lövéshez juttatni. Hiszen hamar kiderül valakiről, ha sikertelen kísérő vagy rossz a területe, és a zsúfolt amerikai piacról az ilyen kísérők hamar kiszorulnak. Ettől függetlenül fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszunk partnert kanadai vadászatunkhoz, igyekezzük ottani programunkat gondosan előkészíteni. Sok vadfajra vadászhatunk Kanadában, ám elsőre nem érdemes egy nagyobb értékű, két hetes hegyi túrára vállalkoznunk.

Egy elérhető célpont: a fekete medve
A fekete medve (Ursus americanus) vagy baribál vadászata jó lehetőség arra, hogy megismerjük a kanadai vadászat sajátosságait, méghozzá úgy, hogy közben anyagilag nem sokat kockáztatunk. Ma vitathatatlanul a baribál a legnagyobb számban élő medvefaj, amelynek nagyon sokféle alfaja létezik, és amely Amerika északi erdőiben mindenütt megtalálható. Több színváltozatban is előfordul, a fekete mellett a barna változattal találkozhatunk leginkább, de létezik fahéjszínű változat is.
Kanadában a fekete medve tartományonként eltérő szabályok szerint vadászható, ezért nem mindegy, hogy Kanada mely részére szervezzük vadászutunkat. Személyes tapasztalataink alapján itt három különböző területet hasonlítunk össze.

Brit Kolumbia
Vadászatára az egyik leginkább ajánlható Brit Kolumbia, Kanada legnyugatibb tartománya. Az óriási, páratlan természeti szépséggel megáldott terület jobbára gyéren lakott, és a vadásztáborok általában a civilizációtól távol, nagyon vadregényes környezetben találhatók. A hagyományos tavaszi vadászat ideje május-június eleje. Ebben az időszakban nagyon eredményesen lehet fekete medvére vadászni, szó szerint válogatni lehet egy 7 napos program alatt. Ekkor a medvék még téli bundájukat hordják és étvágyuk kielégíthetetlen: a medvék igyekeznek mihamarabb pótolni zsírtartalékaikat, ezért állandóan mozgásban vannak. Gyakorta használják a fakitermelő cégek által kialakított úthálózatot is, hisz az utak melletti friss fű az egyik kedvenc tavaszi csemegéjük. Emellett a szaporodási időszak kezdetén párjukat is keresik.
Brit Kolumbiában a medvéket tilos beetetni, a vadászat módja így autós, gyalogos vagy lovas cserkelés. A szabályok szerint egy vadász két baribált ejthet el.
A medve őszi vadászatát csak egy másik fő vadfajjal (pl. jávor) kombinálva ajánljuk, mivel a siker esélye ekkor kisebb. A medvék ekkor kevesebbet mozognak, hiszen bőven találnak táplálékot az erdőben is. Szórók kialakítása nem engedélyezett, így a medvékkel való találkozás a terület fedettsége miatt csak véletlenszerű.

Ontario
Az ország keleti partján, Ontárióban a szabályok eltérnek a Brit Kolumbiaiaktól. Itt a tavaszi vadászatot betiltották, vadászonként csak egy medve elejtésére van lehetőség, viszont engedélyezett az etetés. Őszi vadászatára az augusztus végétől szeptember elejéig tartó időszak a legalkalmasabb. Minden vadász részére két-három, előre megfigyelt etetőhelyet biztosítanak, melyek közül választhatnak is. Mivel nem engedélyezett az állandó leshely kialakítása, ezért egy mobil lest rögzítenek kb. 3 méter magasságban egy fára, vagy földi leseket készítenek. A lőtávolság kb. 30-100 méter. A vadászat kora délutántól késő estig tart, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte bármelyik napszakban felkeresheti a medve a szórót. A vadászat Ontarióban alapvetően kísérő nélkül zajlik. Ez annyit jelent, hogy a vadászkísérő a leshelyig szállítja a vadászt, majd a megbeszélt időpontra érte jön, de a lesen nem marad a vendéggel. Ennek oka az, hogy a fekete medve szaglása és hallása nagyon jó, és a közeli leshely miatt minden további ember zavaró lehet.
Ezt a módszert 80-90 százalékos eredményesség jellemzi. A hatékonyság titka, hogy az etetés már a vadászati idény kezdete előtt egy hónappal megkezdődik, a szórókat pedig folyamatosan (két-három naponként) ellenőrzik. Az etetőanyag általában száraz kutyaeledel, amelyet a hordókba kis nyíláson keresztül töltenek be. Egy etetésre csak annyi (néhány kilogramm) etetőanyagot helyeznek el, amennyit az állat egyszerre el is fogyaszt.
A hordót feltöltés után felállítják, a medve pedig a hordót eldöntve, görgetve kipiszkálja a kutyaeledelt a nyíláson át. A hordó emellett támpontként szolgál, mely alapján a vadász következtetni tud a medve méreteire. Ha a medve magassága eléri a felállított hordó magasságának kétharmadát, akkor az a medve körülbelül 100 kg testtömegű, és elejthető. Az ennél kisebb azonban általában túl fiatal.

Újfundland
Újundland szigetén, ill. az Újfundland és Labrador tartományban élő fekete medve alfaj példányait nagyobb testméretek jellemzik, mint a szárazföld belsejében élő baribált. Ez feltehetőleg a nagyobb mennyiségű és fajgazdagságú tápláléknak köszönhető. Az itt előforduló hím egyedek tömege 90 és 270 kg között mozog, de előfordul 300 kg tömegű példány is!
A rövid és hűvös nyár általában a tavasz kihagyásával köszönt be, a medvevadászat pedig júniusban a legeredményesebb. Itt kevesebb a kötöttség: engedélyezett a les és cserkelés, a tavaszi és őszi vadászat, egy vadász két medvét is elejthet, és az etetés sem tilos.

Jó tanácsok medvevadászoknak
A különféle szervezőirodák általában 5-7 napos programokat kínálnak, ehhez azonban számoljunk hozzá minimum három napot, amit utazással fogunk tölteni. Egy adott vadászterületen 2-4 vadászból áll egy ideális csoport, de bizonyos helyeken 5-6 vadászt is fogadnak egyszerre. Ha terítékre hoztunk egy medvét, a trófeáját általában azonnal hazahozhatjuk, ám erről a szándékunkról fontos előre értesíteni a vadászkísérőt, hogy az időben beszerezhesse a szükséges engedélyeket (CITES). Érdemes továbbá meggondolni a fegyverbérlést, Kanadában ugyanis meglehetősen kedvező áron lehet igénybe venni jó minőségű fegyvereket.
Végezetül fontos megemlíteni, hogy Kanadában a vadászati kísérés hazai hagyományaitól eltérően a vendégnek is aktívan részt kell vennie a tábor körüli, ill. a vad elejtését követő munkákban. Ez persze a helyi outfittertől is függ, ám egy ilyen kaland mindenképp nagyobb önállóságot kíván a vadásztól, mint a kanadai szemmel „úrias” európai vadászat. Ettől függetlenül érdemes bevállalni ezt a „munkás” vadászkalandot, hisz az érintetlen természeti csodák, melyekkel Kanada vár minket, egyedülálló élménnyel és kivételes trófeákkal gazdagíthatnak minket.

Érdekességek
– A kanadai vadászati szabályok és azok ellenőrzése nagyon szigorú. Az állami kilövési engedélyek névre szólnak, nem cserélhetők el és a díjakat a területre érkezés előtt meg kell fizetni.
– Ne próbálkozzunk itthon megszokott „ügyeskedéssel”! A vadászkísérő a saját engedélyét kockáztatja és vendégei cselekedeteiért is felelős.
– Több területen nagy hagyománya van a vadászíjjal történő vadászatnak.